Stora Popcorn-grytan!

Redan på onsdagen påbörjar man den mentala laddningen inför fredagen. Det är då man säger tröstande till barnen, ”Att imorgon är det torsdag och SEN är det fredag och då är det dags för…STORA POPCORN-GRYTAN!” Det sista säger vi högt tillsammans. Och visst är det väl ganska fantastiskt att en gammal röd IKEA-gryta faktiskt kan få slutet av arbetsveckan att kännas lite lättare. Att det är så förknippat med ”mys”.

Fredagen slår ju lördagen med ”mys-varnings-faktor” med hästlängder. Det är ju på fredagen man avslutar och ”packar ihop arbetsveckan”, oftast med gott samvete. Alla har planer och förhoppningar vad helgens ledigheter ska erbjuda för spännande. Även om man som mamma vet att popcorn-grytan måste diskas. Och att ”måsten” är mer än ”önskan.” Men fredagen är helig. (Man har ju hela lördagen på sig, och det som ”blir över” har man ju hela söndagen att fixa.)

OLW skapade ju inte den berömda reklamen om FREDAGSMYS om inte fredagen är veckans dag! Då ska det firas, då ska det frossas! Det tacksammaste är nog ändå plockgodis. Stora påsar gör att det ser inte så mycket ut som det är. Sen när man står där i godislandet och gräver tänker man… ”- Åhh, dom är ju för goda”! Eller tänker man… ”Nämen, sådana var länge sen!” Och man övertalar sig själv att det är bra att plocka i lite surt godis som kan ”bryta av” den söta chokladen. Och det allra tacksammaste är nog ändå att det godiset man ratar på fredagen är helt oemotståndliga på lördagen.

Och ostbågar…dessa små gula delikatesser. Det är faktiskt en konst att äta ostbågar. Dels för att dom måste ätas flera åt gången samtidigt, och att man samtidigt ska producera saliv för att kunna smälta dem i munnen utan att direkt tugga. Och detta i samma takt som det tar för handen att förflytta sig från munnen till skålen för att sen omedebart leta sig tillbaka till munnen igen. Utan kortare pauser, men ibland för att dricka läsk eller ”paus-plocka” i godis-skålen. Det tråkiga är ju att dom lukta…illa ostbågarna. Men ska man på kalas eller är överkänslig kan man ju alltid äta dom med sked. Då är det ju en solklar fördel med ”stora popcorn-grytan”. Sockerfritt och relativt luktfritt. Och en ”plånboks-smekare”. En säker investering för helgen. Och det hemtrevliga ljudet när dom poppar i grytlocket. En melodi som alla gillar. Så att fredagen är min favoritkväll är ingen hemlis. För mig är det veckans ”julafton”. Kvällen då man lever i tron om allt det man på söndagskvällen inser att man inte har hunnit. Och ljudet från den röda IKEA-grytan!

Jesse

Lämna en kommentar